SAŁATKA ZWYKŁA
SKŁADNIKI:
3 marchewki
2 pietruszki
5 ziemniaków niedużych
1 cebula mała
2 ogórki kiszone
1 kukurydza w puszce mała
1 groszek w puszce mały
1 łyżka musztardy ostrej
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
WYKONANIE:
Ugotować ziemniaki oraz marchew i pietruszkę (chyba że te ostatnie są już ugotowane z zupy). Po ostudzeniu warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ogórki także pokroić w podobną kostkę. Cebulę posiekać drobniej. Wszystko dodać do miski, do tego odsączoną kukurydzę i groszek. Teraz doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
Nie ma w tym większej filozofii. Zawsze żal mi wyrzucać warzywka z rosołu czy wywaru na zupę, a sałatka jest super solo albo ze śledzikiem. Obowiązkowo na rodzinnych imprezach i w mamusi wydaniu koniecznie z dekoracją (muchomorki, kwiatki). Groszek, kukurydza, czasem jajko na twardo – jak kto lubi, musi zawierać ostrą musztardę, cebula opcjonalnie i nie za dużo bo lubi dominować.
SKŁADNIKI raz jeszcze :
3 marchewki (surowe, rozmiar dowolny, ale jak będą potężne to powstanie sałatka marchewkowa)
2 pietruszki (j.w.)
5 ziemniaków niedużych – dobrze żeby miały podobny rozmiar to się równo ugotują (czyli mogą być np. 3 duże albo 8 małych)
1 cebula mała (tu szalotka, fajna do sałatki jest też cebula biała bo ma łagodny smak, ale zwykła też się nada, można bez cebuli)
2 ogórki kiszone (te są domowej roboty, można kupne użyć)
1 kukurydza w puszce mała (nie musi być)
1 groszek w puszce mały (też nie musi być)
1 łyżka musztardy ostrej (dijon albo rosyjska – dla mnie ta pierwsza jest najlepsza, bo jest pozbawiona słodkiego posmaku, ostra i słona)
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
SPRZĘT KUCHENNY:
– garnek
– nóż i deska do krojenia
– miska
Ugotować ziemniaki (zwykle ok 30 minut, jak nóż gładko wchodzi to są dobre) oraz marchew i pietruszkę (można wszystko razem, chyba że te ostatnie są już wcześniej ugotowane – z zupy – ja miałam już ugotowane).
Po ostudzeniu warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski (sporo tej marchewki).
Ogórki także pokroić w podobną kostkę. Cebulę posiekać drobniej. Wszystko dodać do miski, do tego odsączoną kukurydzę i groszek.
Teraz doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego! Zachęcam do tworzenia własnych dekoracji 🙂