O firlejku

Firlejek – to dzięki niemu sosy są idealnie gładkie, a w zupach nie pływają grudki. Dawniej strugało się go z wierzchołka młodego drzewa (zwykle iglastego), mającego promieniście odrosłe gałązki. To jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych, ma fikuśny wygląd i zabawną nazwę. Wybrałam go właśnie ze względu na nazwę. Dla mnie zawsze był to firlejek, a dla Ciebie?

…mątewka, koziołek, rogalka, kłótewka, fyrlok, mątwica, kołotuszka, kwirlejka, firlatek, krążyk, fryga, kołociuszka, firlajka, firlołka, kwirlołek, firlok, firloczek, tirlejka, kwyrla, rogólka, fyrlaczka…

Jeden przedmiot, a tyle możliwości… Podobnie jest z przepisami. Pierogi, gołąbki czy żurek – w każdym domu mają swój niepowtarzalny smak, zupełnie jak firlejek nazwę. Zapraszam Was do mojej kuchni i życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *