MŁODA KAPUSTA Z MIELONKĄ I KOPERKIEM

SKŁADNIKI:

1 kapusta młoda

1 pęczek koperku

300-400g mielonki z galaretką

1 kostka rosołowa warzywna

1 łyżeczka mąki

pieprz

150ml wody

WYKONANIE:

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, dolać wody i dodać pokruszoną kostkę rosołową. Gotować 5-10 minut aż kapusta zmięknie. W tym czasie mielonkę pokroić w niedużą kostkę, koperek posiekać. Dodać mielonkę do kapusty, gotować jeszcze 3 minuty, następnie dodać koper, po wierzchu posypać mąką i zamieszać, powtórzyć 3-4 razy, zagotować i już.


Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne danie! Wiosenne. Doskonałe z chlebem, ale też z ziemniakami – na obiad Mielonka i kostka są słone, więc nie ma potrzeby solić, ja dodaję trochę pieprzu. Ilość mielonki jest zależna od upodobań i wielkości kapusty, a wody lepiej dać mniej, bo kapusta puści soki po dodaniu mielonki. Zagęszczam mąką (posypuję kilka razy małą ilością i mieszam – dzięki temu nie powstają grudki).

SKŁADNIKI raz jeszcze :

1 kapusta młoda (ta ma nieco dziwny kształt, może być normalna=okrągła, acha kapusta włoska – taka pomarszczona to nie to samo co młoda)

1 pęczek koperku (duży, albo 2 mniejsze; jeśli łodygi nie są bardzo grube, siekam je drobno i dodaję nieco wcześniej do kapusty)

300-400g mielonki z galaretką (składu nie czytam)

1 kostka rosołowa warzywna (mama zawsze ją dodawała i dodaję ja, też nie czytam)

1 łyżeczka mąki

pieprz

150ml wody

SPRZĘT KUCHENNY:

– duży garnek

– deska i nóź

Kapustę poszatkować – dużym nożem, nie za drobno.

Przełożyć kapustę do garnka, dolać wody i dodać pokruszoną kostkę rosołową. Gotować 5-10 minut aż kapusta zmięknie.

W tym czasie mielonkę pokroić w niedużą kostkę, koperek posiekać.

Dodać mielonkę do kapusty, gotować jeszcze 3 minuty.

Dodać koper, po wierzchu posypać mąką i zamieszać, powtórzyć to posypywanie i mieszanie 3-4 razy, zagotować, dodać pieprz i już.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *