MŁODA KAPUSTA Z MIELONKĄ I KOPERKIEM
SKŁADNIKI:
1 kapusta młoda
1 pęczek koperku
300-400g mielonki z galaretką
1 kostka rosołowa warzywna
1 łyżeczka mąki
pieprz
150ml wody
WYKONANIE:
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, dolać wody i dodać pokruszoną kostkę rosołową. Gotować 5-10 minut aż kapusta zmięknie. W tym czasie mielonkę pokroić w niedużą kostkę, koperek posiekać. Dodać mielonkę do kapusty, gotować jeszcze 3 minuty, następnie dodać koper, po wierzchu posypać mąką i zamieszać, powtórzyć 3-4 razy, zagotować i już.
Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo pyszne danie! Wiosenne. Doskonałe z chlebem, ale też z ziemniakami – na obiad Mielonka i kostka są słone, więc nie ma potrzeby solić, ja dodaję trochę pieprzu. Ilość mielonki jest zależna od upodobań i wielkości kapusty, a wody lepiej dać mniej, bo kapusta puści soki po dodaniu mielonki. Zagęszczam mąką (posypuję kilka razy małą ilością i mieszam – dzięki temu nie powstają grudki).
SKŁADNIKI raz jeszcze :
1 kapusta młoda (ta ma nieco dziwny kształt, może być normalna=okrągła, acha kapusta włoska – taka pomarszczona to nie to samo co młoda)
1 pęczek koperku (duży, albo 2 mniejsze; jeśli łodygi nie są bardzo grube, siekam je drobno i dodaję nieco wcześniej do kapusty)
300-400g mielonki z galaretką (składu nie czytam)
1 kostka rosołowa warzywna (mama zawsze ją dodawała i dodaję ja, też nie czytam)
1 łyżeczka mąki
pieprz
150ml wody
SPRZĘT KUCHENNY:
– duży garnek
– deska i nóź
Kapustę poszatkować – dużym nożem, nie za drobno.
Przełożyć kapustę do garnka, dolać wody i dodać pokruszoną kostkę rosołową. Gotować 5-10 minut aż kapusta zmięknie.
W tym czasie mielonkę pokroić w niedużą kostkę, koperek posiekać.
Dodać mielonkę do kapusty, gotować jeszcze 3 minuty.
Dodać koper, po wierzchu posypać mąką i zamieszać, powtórzyć to posypywanie i mieszanie 3-4 razy, zagotować, dodać pieprz i już.