SAŁATKA ZWYKŁA

SKŁADNIKI:

3 marchewki

2 pietruszki

5 ziemniaków niedużych

1 cebula mała

2 ogórki kiszone

1 kukurydza w puszce mała

1 groszek w puszce mały

1 łyżka musztardy ostrej

2 łyżki majonezu

sól i pieprz

WYKONANIE:

Ugotować ziemniaki oraz marchew i pietruszkę (chyba że te ostatnie są już ugotowane z zupy). Po ostudzeniu warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Ogórki także pokroić w podobną kostkę. Cebulę posiekać drobniej. Wszystko dodać do miski, do tego odsączoną kukurydzę i groszek. Teraz doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.


Nie ma w tym większej filozofii. Zawsze żal mi wyrzucać warzywka z rosołu czy wywaru na zupę, a sałatka jest super solo albo ze śledzikiem. Obowiązkowo na rodzinnych imprezach i w mamusi wydaniu koniecznie z dekoracją (muchomorki, kwiatki). Groszek, kukurydza, czasem jajko na twardo – jak kto lubi, musi zawierać ostrą musztardę, cebula opcjonalnie i nie za dużo bo lubi dominować.

SKŁADNIKI raz jeszcze :

3 marchewki (surowe, rozmiar dowolny, ale jak będą potężne to powstanie sałatka marchewkowa)

2 pietruszki (j.w.)

5 ziemniaków niedużych – dobrze żeby miały podobny rozmiar to się równo ugotują (czyli mogą być np. 3 duże albo 8 małych)

1 cebula mała (tu szalotka, fajna do sałatki jest też cebula biała bo ma łagodny smak, ale zwykła też się nada, można bez cebuli)

2 ogórki kiszone (te są domowej roboty, można kupne użyć)

1 kukurydza w puszce mała (nie musi być)

1 groszek w puszce mały (też nie musi być)

1 łyżka musztardy ostrej (dijon albo rosyjska – dla mnie ta pierwsza jest najlepsza, bo jest pozbawiona słodkiego posmaku, ostra i słona)

2 łyżki majonezu

sól i pieprz

SPRZĘT KUCHENNY:

– garnek

– nóż i deska do krojenia

– miska

Ugotować ziemniaki (zwykle ok 30 minut, jak nóż gładko wchodzi to są dobre) oraz marchew i pietruszkę (można wszystko razem, chyba że te ostatnie są już wcześniej ugotowane – z zupy – ja miałam już ugotowane).

Po ostudzeniu warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski (sporo tej marchewki).

Ogórki także pokroić w podobną kostkę. Cebulę posiekać drobniej. Wszystko dodać do miski, do tego odsączoną kukurydzę i groszek.

Teraz doprawić łyżką musztardy, solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego! Zachęcam do tworzenia własnych dekoracji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *