KLUSECZKI Z CYNAMONEM
SKŁADNIKI (na jedną porcję):
1 serek homogenizowany (200g)
1 jajko
60g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
20g masła
WYKONANIE:
W garnku zagotować wodę. Do dużego kubka lub dzbanka przełożyć serek, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli i łyżką ponownie dokładnie wymieszać. Na gotującą się wodę nakładać łyżką masę serową, zamieszać. Gotować 2-3 minuty. Kluski odcedzić i przełożyć na talerz. W rondelku roztopić masło i lekko przypalić. Kluski posypać cynamonem, cukrem i polać gorącym masłem.
To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, a teraz dzieciństwa moich dzieci. Kluseczki robi babcia Bronia – zawsze gdy mamy na nie ochotę. Uwielbiam to orzechowe, skwierczące jeszcze masełko i aromat cynamonu, który czuć w domu długie godziny. Pychotka!
SKŁADNIKI raz jeszcze (ilość porcji można dowolnie zwiększać):
1 serek homogenizowany waniliowy (200g) – nie musi być jakiś konkretnej firmy ale warto zerknąć na skład, im mniej tam dodatków, tym lepiej (ostatnio znalazłam taki „jak kiedyś” który otwierało się drugą stroną łyżeczki…)
1 jajko (dowolne)
60g mąki pszennej
szczypta soli (tyle ile zmieści się między kciukiem a palcem wskazującym)
1 łyżeczka cynamonu (ile kto lubi)
2 łyżeczki cukru
20g masła
SPRZĘT KUCHENNY:
– dzbanek lub duży kubek
– garnek (jeśli robię większą ilość to biorę większy garnek)
– patelnia lub rondelek
– coś do łowienia kluseczek
ZACZYNAMY!!!
W garnku zagotować wodę. Kluseczki robi się bardzo szybko, więc wodę dobrze wstawić na początku, a w czasie gdy się będzie gotować szykuje się wszystko.
Do dużego kubka lub dzbanka przełożyć serek, wbić jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli i łyżką ponownie dokładnie wymieszać.
Na gotującą się wodę nakładać łyżką masę serową – całą, zamieszać. Gotować 2-3 minuty. Kluski odcedzić i przełożyć na talerz.
W rondelku roztopić masło i lekko przypalić. Kluski posypać cynamonem, cukrem i polać gorącym masłem.
Smacznego!